De verborgen schat van Mauritius

Wetenschappers hebben een ‘verloren continent’ gevonden onder het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Dit rijke eiland boordevol luxe en cultuur krijgt er zo letterlijk een nieuwe dimensie bij.

Het tropisch eiland Mauritius werd gevormd uit lava gedurende een periode van ongeveer 9 miljoen jaar. Maar onderzoekers ontdekten onlangs een mineraal dat enkele miljarden jaren oud was.

Nader onderzoek door een team van geologen onder leiding van de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Witwatersrand, concludeerden dat Mauritius op de top ligt van een onontdekt stukje aarde dat afkomstig is van een 200 miljoen jaar oud super continent genaamd ‘Gondwana’. Dit deel kwam 180 miljoen jaar geleden in beweging en vormde de basis voor Afrika, Zuid Amerika, Antarctica, India en Australië.

“De aarde is opgebouwd uit twee delen – continenten zijn oud, en oceanen zijn ‘jong’ ‘” aldus hoofdauteur Professor Lewis Ashwal. “Op het continent vindt u rotsen die meer dan 4 miljard jaar oud zijn, maar in de oceaan zult u dit niet vinden. want in de oceaan worden de rotsen gemaakt.

Mauritius is een eiland en er is geen rots op het eiland die ouder is dan 9 miljoen jaar oud. Echter, door het bestuderen van de rotsen op het eiland, hebben we zircons gevonden van 3 miljard jaar!

Zircons zijn mineralen die voornamelijk voorkomen in granieten uit de continenten. Ze bevatten sporen van uranium, thorium en lood, ze zijn zeer sterk en bevatten een uitgebreid overzicht van geologische processen. Hierdoor kan dit mineraal zeer nauwkeurig worden gedateerd.

“Het feit dat we de oude zircons vonden in een 6 miljoen oude trachyte rots, bevestigt de vorige studie en weerlegd elke suggestie dat zircons door de wind of het water zijn aangekomen,” aldus professor Ashwal.

De fragmenten uit dit onontdekte continent in de Indische Oceaan worden voortaan aangeduid als “Mauritia”.

Bron: Independent

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *